"Män är djur!" revisited

Det började med att jag läste fempoängs-kursen "Män är djur" för att sen gå vidare med fortsättningskursen "Djur är män". Nu är det dags för mig att ta mig an historikern Jens Rydströms avhandling "Sinners and Citizens - Bestiality and Homosexuality in Sweden, 180-1950" om män som har sex med djur. Och samtidigt som jag får lära mig att (manlig) homosexualitet och tidelag historiskt sätt har sammanblandats och har flera knutpunkter emellan varandra lär den franska feministen och filosofen Monique Wittig mig att bögar inte är män eftersom kategorin "man" endast är en kategori skapad av ett heterosexuellt förtryckssystem. Genusförvirringen kan inte vara större hos mig än vad den är just nu.
Kanske kan sånt här förklara varför jag är som jag är? Eller för att vara mer genusvetenskapligt korrekt; varför jag blivit som jag blivit.

I samband med att jag beställde Rydströms avhandling beställde jag även två ytterliggare böcker, nämligen Michel Foucaults "Sexualitetens Historia" och Jonathan Ned Katz:s "The Invention of Heterosexuality". Jag öppnade omsorgsfullt upp mitt packet som jag hämtat från min närlivs ditskickat av Adlibris, torkade av lite snor från näsan för att det är så djävulskt kallt nu för tiden och vad fick jag se??
Jag fick se Jens Rydströms avhandling "Sinners and Citizens - Bestiality and Homosexuality in Sweden, 180-1950"
Jag fick se Michel Foucaults "Sexualitetens Historia" och jag fick se....

...David Niven "The Moon´s a Balloon".


Va? sa jag till mig själv högt.
Va?
David Niven?
"The Moon´s a Balloon??

Jag vände på boken:

"David Niven, now remebered as one of the most debonair and English of actors, was also a wit and humorist extraordinaire."

"In this bestselling volume of autobiography, he takes us back to his childhood days, his humilitaing explusion from school and his army years abd watime service. After the war he returned to America and there came his tremendous Hollywood succcess in films as varied and acclaimed as Wuthering Heights and Around the World in 80 Days."

"Honest, warm and extremely entertaining. The Moon´s a Balloon is the compelling story of a great actor and, above all, a great man."

Det verkar alltså som att någon på Adlibris verkar ha förväxlat Katz "The Invention of Heterosexuality" med denna David Niven:s biografi.

"Honest"
Kul.

"Warm"
Mysigt.

"...and above all, a great man."
FANTASTISKT! !

MEN:

VAR!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ÄR!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

QUEERTEEEEEEEEEEEEEEEEEOOOOOOOOOOOOOOOOOORIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIN?????????????????????

VARÄRDEN!?¤#!!!???/)"Q/!!#!!=#???!!!??¤!)=#!!(%)
VAR ÄR PROBLEMATISERANDET AV HETEROSEXUALITET SOM NORM!? VAR ÄR DE KONKRETA BEVISEN FÖR HUR HETEROSEXUALITETEN ÄR ETT HISTORISKT SPECIFIKT OCH TIDSBUNDET SÄTT ATT ORGANISERA SIN SEXUALITET PÅ!? OCH FRAMFÖRALLT; VAR TOG MIN RÄTT ATT BESTÄLLA VILKEN LITTERATUR SOM HELST VÄGEN!?!?!?VA!?VA!?VA!??!?!?!?

I min ilska över förlusten av queerteoretiska argument som dragits undan från mig som julklappen på julaftonsmorgon växte en konspirationsteori fram. Tänk om det är någon på Adlibris som utnämnt sig själv att agera censurfilter och ersätter böcker som han/hon/hen anser vara moraliskt förkastliga? Tänk om Adlibris själva ser det som en del i sin verksamhet att ha ett frihetligt utbud officiellt sett men väl i slutändan kapar av beställningarna utefter en (heterosexistisk) moralistisk mall!??!
Om så är fallet, då kan man verkligen undra vad för slags moralistiskt mall det skulle handla om när en avhandling om djursex och homosexualitet passerar men en kritik av heterosexualiteten inte gör det.


Och när vi ändå är inte på området "Män och Djur":
Lantz i P1 har, i samband med Jan Guillous kritiska åsikter om vårdnadsbidraget där han liknar människans val av partner med kronhjortens val av partner, myntat begreppen "Viltfeminismen". En härlig blandning av gammal hederlig biologism och heteronormativitet!
   En självklar fråga i det här sammanhanget är hur det fantastiska citatet "Män är djur!" hanteras i vildfeministiska sammanhang. Så länge Jan filar på utformningen av argument (dvs att vi skippar allt snack om kronhjortar) och gnuggar bort den där tröttsamma heteronormativitetet så är jag lätt på den feministiska safarin. Äntligen kanske vi även kan få in ett tydligt normkritiskt OCH djuretiskt perspektiv i feminismen och spränga humanismens ARTistiska ramar!
   Sjukt otippat bara att en person som är känd för att ha punkterat älgars lungsystem i prime time tv skulle stå bakom initiativet. Det är lika otippat som att Adlbiris vägrar skicka ut kritik av heterosexualitet men glatt packeterar avhandlingar om djursex. Och det är ungefär lika mycket upp-och-nedvända-världen som när det är feminister på Roks som stenas för att de gör liknelser mellan män och djur, när det egentligen är biologister och särartstokar som reproducerar dem föreställningarna dagligen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0